+421 035 7731 283 info@revox.sk

Zaokrúhľovať sa bude výsledná cena nákupu, ak je platená v hotovosti. Ak by sa celý nákup platil napríklad platobnou kartou, výsledná platená cena sa nezaokrúhľuje. Pri kombinácii platieb sa má zaokrúhľovať len suma hradená v hotovosti

Finančné riaditeľstvo SR v spolupráci s MF SR odborom pre legislatívu a metodiku účtovníctva vydalo informáciu k účtovaniu rozdielov vzniknutých z dôvodu zaokrúhľovania ceny platenej v hotovosti.

Metodické usmernenie FS k zaokrúhľovaniu cien platených v hotovosti 13/DZPaU/2022/I klikni TU

Jednocentové a dvojcentové mince ostanú v obehu a budú zákonným platidlom. Obchodníci budú budú naďalej povinní prijať pri platbách v hotovosti tieto mince. Pri platbe do 5 centov sa navrhuje zaokrúhlenie nahor, na 5 eurocentov. Znížia sa náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, respektíve spracovanie jednocentových a dvojcentových mincí.

Účinnosť zákona bude od 01.07.2022 t. j. počíta s časovým priestorom pre podnikateľov na úpravu registračných pokladníc a iných potrebných softvérov.

Cieľom novelizovaného ustanovenia § 3 ods. 4 zákona č. 18/1996 Z. z. o cenách bolo zaviesť zaokrúhľovanie cien tovarov a služieb v hospodárstve tak, aby sa minimalizovala potreba používania 1 a 2 eurocentových mincí. Ide o krok, ktorým má dôjsť k zníženiu nákladov podnikateľov a verejnosti za poplatky bánk za vloženie, resp. spracovanie 1 a 2 eurocentových mincí, k zjednodušeniu vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku a aj k pozitívnemu efektu na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a znižovaním počtu prepráv týchto mincí.

Kupujúci aj predávajúci sú povinní prijať pri platbách v hotovosti 1 a 2 euro centové mince t. j. tieto mince ostávajú na Slovensku všeobecne akceptovaným zákonným platidlom tak dlho a v takom rozsahu, ako zostávajú zákonným platidlom podľa právnych predpisov Európskej únie – zdroj MFSR – klikni TU

Dôvodová správa klikni TU

Schválená novela zákona o cenách č. 18/1996 Z. z. klikni TU

Zákon o cenách č. 18/1996 Z. z. platný od 01.07.2022 klikni TU