+421 035 7731 283 info@revox.sk

Častá aktuálna otázka:

Dobry den, mame dilemu ohladom sviatkov a prace a nikde som sa presne nedocitala, ako to teda je, tak sa skusim opytat Vas. Riesime definíciu ci kaviarne a bary mozu byt otvorene. Podla mna to spada pod sluzby a mozu byt otvorene, ale podla definicie v zakone je to zamestnanecky vztah a teda nemoze. Ako to teda je? Dakujem za odpoved a prajem pekny den…

Odpoveď:

§ 94 ods. 5 Zákonníka práce v znení od 1.6.2017 znie…
“V dňoch 1. januára, 6. januára, vo Veľký piatok, vo Veľkonočnú nedeľu, vo Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12.00 hodine, 25. decembra a 26. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác (ďalej len „maloobchodný predaj“) okrem maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a; ustanovenia odseku 3 písm. f) a odseku 4 sa v týchto prípadoch nepoužijú.”
Príloha č. 1a:

MALOOBCHODNÝ PREDAJ, PRI KTOROM MOŽNO ZAMESTNANCOVI NARIADIŤ ALEBO S NÍM DOHODNÚŤ PRÁCU V DŇOCH USTANOVENÝCH ZÁKONOM

1. maloobchodný predaj na čerpacích staniciach s palivami a mazivami,
2. maloobchodný predaj a výdaj liekov v lekárňach,
3. maloobchodný predaj na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach,
4. predaj cestovných lístkov,
5. predaj suvenírov.
6. predaj kvetov 8. mája, 1. septembra a predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta 1. novembra.”
*

Komentár:
Kaviarne, bary, reštaurácie, kaderníctva a podobne – tu nejde o predaj tovaru ale o službu. Preto kaviarne, bary a reštaurácie môžu mať otvorené počas sviatkov.
Zatvorené musia byť obchody, ktoré predávajú tovar konečnému spotrebiteľovi, zákazníkovi – či už malé obchodíky alebo supermarkety alebo obchody v nákupných centrách. V týchto prevádzkach nie je možná žiadna práca – majiteľ nemôže nariadiť zamestancom počas sviatku napríklad vykonanie inventúry, všetci zamestnanci musia byť doma.
Kaviarne a reštaurácie a ďalšie služby v nákupných centrách otvorené mať môžu.
Otvorené môžu byť benzínové pumpy, lekárne, obchody predávajúce tovar na letiskách, prístavoch, autobusových a vlakových staniciach a v nemocniciach. Otvorené môžu byť predajne suvenírov a v určené dni aj kvetinárstva.
Užívajte si sviatky inak ako nakupovaním ,-)